);

Η πολη

Αριδαία

Πλατεία Αριδαίας
Λουτρά Πόζαρ
Μουσέιο Φυσικής Ιστορίας – Παλαιός Σιδηροδρομικός σταθμός Αριδαίας
previous arrow
next arrow
 

Η Αριδαία είναι κωμόπολη της Ελλάδας, που ανήκει στον νομό Πέλλας. Η κωμόπολη βρίσκεται 25 χλμ. βόρεια της Έδεσσας στη δυτική όχθη του Αλμωπαίου ποταμού. Έχει πληθυσμό 7.040 κατοίκους (2001). Ακόμη, είναι έδρα του Δήμου Αλμωπίας και κάποτε έδρα της πρώην επαρχίας Αλμωπίας και του πρώην Δήμου Αριδαίας.

Αξιοθέατα

Σε απόσταση 7χλμ από την Αριδαία βρίσκεται το Βυζαντινό Κάστρο της Χρυσής που χρονολογείται τον 8ο αιώνα μ.Χ. Βόρεια της Αριδαίας βρίσκεται μία ιστορική, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστή Μονή της Επαρχίας Αλμωπίας, η Ιερά Μονή Οσίου Ιλαρίωνος, επισκόπου Μογλενών. Η μονή αυτή έχει ως κτήτορα και ιδρυτή της τον ίδιο τον Άγιο Ιλαρίωνα, ο οποίος υπήρξε ένας μεγάλος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας του 12ου αιώνα, που έζησε και έδρασε στην περιοχή της σημερινής Αλμωπίας.

Σε απόσταση 10 χλμ. από την Αριδαία βρίσκονται τα Λουτρά Πόζαρ με εντυπωσιακή φυσική ομορφιά και ιαματικά νερά. Πρόκειται για τουριστικό προορισμό με πολλές υποδομές και όλες τις ανέσεις σε συνδυασμό με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν το οποία γεωγραφικά ανήκει στο Δήμο Αλμωπίας. Δίπλα στο τουριστικό χωριό Λουτράκι, έδρα των Λουτρών Πόζαρ, βρίσκεται το επίσης τουριστικό χωριό Όρμα από το οποίο ξεκινάει δρόμος για το Χιονοδρομικό κέντρο.

Σε κοντινή απόσταση απ το Νέο Δημαρχείο υπάρχει Μουσείο Φυσικής ιστορίας στο κτίριο που κάποτε έδρευε ο Σιδηροδρομικός σταθμός.Την Αριδαία παλιότερα διέσχιζε ο Αλμωπαίος ποταμός αλλά αποφασίστηκε το κλείσιμο του. Στην Αριδαία εδρεύει ένα από τα μεγαλύτερα σε δυναμική Δασαρχεία της χώρας.

Αθλητισμός

Το Δημοτικό Στάδιο Αριδαίας φιλοξενεί τμήματα στίβου του νεοσύστατου συλλόγου «ΙΚΑΡΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ» και «Φ.Ο. Αριδαίας».

Η πιο γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την Αριδαία ειναι ο Αλμωπός Αριδαίας , με παρουσία στα πρωταθλήματα Β΄, Γ΄, και Δ΄ εθνικής κατηγορίας.

Η ομάδα μπάσκετ της Αριδαίας είναι ο «Φιλαθλητικός Όμιλος» με άνω των 35 ετών ιστορία που αγωνίζεται στη Γ΄εθνικη της χώρας.